Kogenud lasteaiaõpetaja soovitab: kuidas last lasteaiaga harjutada

27 aug. 2024 | Mudilase uni, Vanemlus

Lasteaeda minek on lapse senises elus üks suurimaid ja tähtsamaid muutuseid. Selleks, et laps muutusega kenasti kohaneks, peavad koostööd tegema kõik osapooled: lapsevanemad, lasteaiaõpetajad ja laps ise. Tavaliselt võtab lasteaiaga kohanemine aega kergemal juhul 10-15 päeva ja raskemal juhul 1-2 kuud.

Lasteaias töötades oli mul rõõm nii lapsevanema kui kolleegina teha koostööd Merle Saarega, kes on 36-aastase töökogemusega lasteaiaõpetaja. Tema lapsesõbralik lähenemine ja lennukad ideed inspireerisid mind nii ema kui psühholoogina. Seepärast palusin, et ta jagaks, kuidas tema rühmas kohanemisperiood välja näeb ja milliseid nõuandeid jagab ta lapsevanematele, kes tema rühmas alustavad.

Oluline on märkida, et järgnevad nõuanded on mõeldud eelkõige 2-3-aastasena lasteaiateed alustavatele lastele.

Kogenud lasteaiaõpetaja soovitused kohanemisperioodiks

Lasteaiaga harjutamise aeg võiks langeda ema või isa kodus viibimise/puhkuse aja sisse. Siis saab seda teha rahulikult, ilma liigse kiirustamiseta.

Kohanemine sujub igal lapsel erinevalt, oleneb kodusest elukorraldusest, varasemast kasvatusest, harjumustest ja oskustest, lapse tervisest. Mõni kohaneb kiiresti, teisel läheb mitu nädalat või isegi kuud, enne kui ta on nõus pikemat aega ilma emata/isata olema.

Alguses on soovitatav emal ainult korraks (kõige rohkem kuni 1 tund) lapse juurest ära käia ja teda teistega koos mängima jätta. Kui laps on rahulik ja kõik tõrgeteta sujub, võib lapse juba terveks hommikupoolikuks lasteaeda jätta.

Tõsine katsumus on lapse jaoks lasteaias ilma vanemateta ja uues kohas magamine. Seda võib proovima hakata alles siis, kui laps hommikupoolikul mängu ajal rõõmus ja rahulik on. Kui laps lõunauinakuga lasteaias ilusti hakkama saab, on soovitatav talle esimesel nädalal kohe peale magamist järgi tulla.

Ja alles peale kõiki neid kohanemisi võib lapse “pikaks päevaks” lasteaeda jätta. Siinjuures tuleb siiski jälgida, et päev liiga pikaks ei kujuneks. Nii võib laps muutuda nutuseks ja närviliseks, kergesti haigestuda. 10 tundi (8-st 18-ni) on väikese lapse jaoks liig.

Kohanemisperioodil on soovitav kõikidel päevadel lasteaias käia (teha lühikesi päevi), sest isegi nädalavahetuse järgselt võib esmaspäeval lasteaeda tulles tagasilöök olla, sest lapse rütm on segamini läinud. Kui laps on ilsti kohanend, võib võimalusel lapsele nädalas ühe vaba päeva anda.

Tagasilöök tabab ühel hetkel vähemal või suuremal määral kõiki lapsi. Alguses võib lasteaias käimine olla lapse jaoks uus ja huvitav, aga kui ta saab aru, et nii jääbki, siis võib tekkida vastuseis – laps keeldub lasteaeda minemast. Olge kannatlik, jääge rahulikuks ja uskuge, et laps on võimeline kohanema. Ära sea kiireid eesmärke (et ühe nädala pärast on laps kohanenud). Liikuge samm-sammult ja tundke koos rõõmu väikeste edusammude üle.

Kuidas last lasteaiaks ette valmistada

Iga laps vajab piire. Siis ei tundu ümbritsev maailm talle nii hirmutav. Lapse piirideks on vanemate keelud ja käsud. Kuigi väikesele lapsele on vanemal väga raske midagi keelata, on hea, kui tal on lasteaeda tulles tuttavad mõisted: ei tohi, tule siia, pane siia, räägime tasem, ära tee teistele haiget jne. Lapsel on väga raske, kui talle pole kodus vanemate poolt piire seatud või nende täitmist tähtsaks peetud, aga lasteaias see enam nii pole. Siis peab õpetaja hakkama ise piire seadma ja lapsele jääb ebameeldiv kogemus õpetajast, kes ei luba kõike seda, mida ta kodus varem tohtis.

Lasteaed on reeglitega mängumaa ja et lapsel oleks kergem kohaneda meie kodukorraga, siis on hea, kui lapsevanem ise järgib ning õpetab ning jälgib, et laps peaks lasteaias kinni rühma reeglitest, kokkulepetest ja headest tavadest.

Soovitusi vanema lahkumiseks lasteaiast

Kui pead lapsest hommikul lasteaias lahkuma, siis jäta alati konkreetselt head aega, KALLISTA (ka mängulooma!).  Salaja äraminek lapse mängimise ajal ei tekita lapses turvatunnet. Korda hommikul lahkudes alati: “Emme läheb nüüd tööle (mitte koju, isegi kui sa tegelikult sinna lähed!), aga ma tulen tagasi. Tulen ALATI sulle järgi kui oled ….(mänginud, õues käinud, söönud, maganud)”.

Lapsele lasteaeda järgi minnes ütle :”Näed, lubasin tulla sulle järgi ja TULINGI! Nüüd ma olen jälle siin.” Kallista teda (ja tema kaisulooma!) kindlasti (lahkumine ja jällenägemine peaks lapse turvatunde säilimise huvides toimuma alati kallistades).

Kui laps hakkab ema lahkudes nutma, siis lubage lapsel nutta, see aitab pingest vabaneda ning jätke laps võimalikult kiiresti õpetajate hoolde. Reeglina rahunevad lapsed pärast vanema lahkumist üsna ruttu. Vanema kohalolek ja pikad läbirääkimised võivad anda põhjust rohkem nutta. Laps mõistab, mida enam ta nutab, seda kauemaks ema temaga jääb.

Näidisgraafik lasteaiaga harjutamiseks

Soovitame vanematel aega selliselt planeerida, et te saaksite esimesel nädalal lapse koju viia pärast kuni mõnetunnist rühmas viibimist. Teisel nädalal võiks laps rühmas olla kuni 4 tundi, kolmandal nädalal jääks laps lõunauinakule (kui on rõõmsalt eelmisel nädalal lasteaias olnud ja ka lõunasööki söönud), neljandal nädalal jääks peale uinakut natukeseks mängima.

1.NÄDAL

Esmaspäev: laps tuleb lasteaeda koos vanemaga ja jääb paariks tunniks mängima. Vanem on kogu aga lapsega koos. Toimub tutvumine õpetajate ja teiste lastega.

Teisipäev-reede: Lapse päev lasteaias paar tundi. Kui võimalik, jääb laps lühikeseks ajaks (max 1h) ilma vanemata lasteaeda. 

Esimesel paaril nädalal soovitame vanemal olla lapse lasteaias oleku ajal lasteaiale lähedal, et saaksite vajadusel lapsele varem järele minna.

2.NÄDAL

Laps viibib lasteaias pooliku päeva ilma vanemata ning läheb koju pärast lõunasööki.

3.NÄDAL

Esmaspäev: Laps viibib lasteaias pooliku päeva ilma vanemata ning läheb koju pärast lõunasööki.

Teisipäev-reede: lapse hakkab lasteaias uinakut tegema. Kojuminek kohe pärast magamist. Hea kui vanem esimestel kordadel juba ootab last, kui laps ärkab.

4.NÄDAL

Laps saab lasteaeda jääda kogu päevaks, eeldusel, et eelmisel nädalal on uinaku tegemine kenasti õnnestunud. Esimesed kuud võiks lapse päev olla maksimaalselt 8 tundi pikk.

Postitus on valminud koostöös Paide Sookure Lasteaia õpetaja Merle Saarega. Merle on 36-aastase töökogemusega hinnatud lasteaiaõpetaja, kes on pärjatud muuhulgas aasta lasteaiaõpetaja tiitliga. Merle on loonud kiidukujundite metoodika, fännab rahatarkuse õpetamist ning haarab kinni uuenduslikest ja lapsesõbralikest ideedest, et tema rühmas kasvaksid iseseisvad ning enesekindlad lapsed.